En förmånscykel är en cykel som en anställd leasar genom sin arbetsgivare och som kan användas i tjänsten och på fritiden. Efter leasningperiodens avslut, vanligtvis tre år, kan den anställde välja att lämna tillbaka cykeln eller köpa ut den till ett marknadspris.
Sedan 1 januari 2022 gäller nya förmånliga skatteregler som gör det mer attraktivt för både arbetsgivare och anställda att använda sig av denna förmån. Nu beskattas förmånstagaren endast för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor per beskattningsår. För cyklar som kostar mer än det skattefria beloppet är endast den överskjutande delen skattepliktig.
Lär gärna mer utförlig information kring värdering av förmånen på Skatteverkets hemsida
Läs gärna mer utförlig information på Skatteverkets webbsida.
För den anställde blir en cykel cirka 20-35 procent billigare än att köpa i handeln samtidigt som du får kostnaden utslagen över tre år.
En förmåncykel som ges via bruttolöneavdrag påverkar sjukpenningrundande inkomst (SGI), vilket betyder att ersättningen från Försäkringskassan kan minska för den som t.ex. blir sjukskriven eller föräldraledig. Hur mycket beror bland annat på lönen och hur dyr cykeln är.