Det är bara kostnaden för själva aktiviteten som är skattefri, till exempel gymkort, startavgifter, kursavgifter, banavgifter eller liftkort. Alltså kan man inte använda friskvårdsbidraget för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar, eller licenser, körkort, diplom och liknande.   


Man kan inte heller använda friskvårdsbidraget för att köpa eller hyra utrustning. Däremot kan man använda friskvårdsbidraget för att bekosta aktiviteten inklusive utrustning om det ingår utrustning i själva aktiviteten, exempelvis bowling där bowlingklotet ingår. Om utrustningen däremot hyrs separat i samband med att man betalar för en aktivitet kan friskvårdsbidraget bara användas för att bekosta själva aktiviteten.  


Behandlingar som är hälso- och sjukvård eller skönhetsvård omfattas inte av reglerna för skattefri friskvård, det är alltså inte godkänt att använda friskvårdsbidraget till dessa behandlingar. 

Med hälso- och sjukvård menas åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador (t.ex. naprapati, kiropraktik). 


Med skönhetsvård menas behandlingar med ett i huvudsak kosmetiskt syfte (t.ex. pedikyr, ansiktsbehandling).